NaslovLibar braće svete Marije
MjestoSali
ProizvođačŽupni ured Sali
Zemlja izdavanjaHrvatska
Opseg1 + 262 str.
Dimenzije294 x 211 mm
Materijal uvezakarton
Vrsta medijapapir, općenito
SadržajSadržaj: razni računi bratovštine ‒ prihodi od imanja, kuća, ribarenja, posuđenog novca; kraće ali važne bilješke, npr. da su u jednoj škrinji u sakristiji župne crkve, pod tri ključa, pohranjena razna pisma o povlasticama sela Sali (str. 35); prihodi od mlina u Salšćici; zaključci na seoskoj posobi (str. 41, 47, 54, 98, 119 i 246); prihodi od trsja; bilješke o gradnji zajedničke utvrde za obranu sela od turskih gusara 1667. godine (str. 47); izbor seoskih sudaca (str. 55); zabrana ribarenja u neke dane ‒ subota, Svi Sveti i dr. (str. 117–119); neke naredbe građanskih vlasti o ribolovu (str. 140–141); popis crkvenog inventara (str. 151); ustupci prava (Ižanima) na nekim lovištima riba 1698. godine (str. 173) i dr. Spominju se i računi vezani uz proširenje župne crkve godine 1582. (str. 211–224); jedna presuda za krađu u selu godine 1660. (str. 237); otkup od galije za jednu osobu crkvenim novcem godine 1582. (str. 247) itd.
Pristupnica prema mjestu proizvodnje/izdavanjaSali
OrganizacijaRukopis je dio zbirke glagoljskih kodeksa Zadarske nadbiskupije koju je prikupio don Pavao Kero. U zbirci se nalaze glagoljski rukopisi, uglavnom arhivsko gradivo, pronađeni u župama Zadarske nadbiskupije.
ProvenijencijaDoneseno iz Župnog ureda Sali u Arhiv Zadarske nadbiskupije.
Napomena o srodnim naslovimaOznaka u sklopu projekta digitalizacije Sali_45.20.
Napomena o opisivanom primjerkuKnjiga nije pisana po redu, već su bilješke razbacane po stranicama.
PismoKolacija: I-III20, IV16, V19, VI20, VII16. Kurzivna glagoljica. Na nekim mjestima pisano je na talijanskom jeziku i na hrvatskom jeziku, latinicom. Korice nisu starije od prve četvrtine XIX. st. jer je na njima napisano ime "Pietro di Goess", koji je na početku druge austrijske uprave u Dalmaciji bio u Zadru podnamjesnik. Sačuvana je stara glagoljska numeracija, koja pokazuje da je rukopis u izvo
Očuvanost primjerka – knjižni blokdobro očuvan
Očuvanost primjerka - uvezodlično očuvan
Prijašnji vlasnikŽupni ured Sali
NapomenaOriginal.
NapomenaNaslov u Popisu glagoljskih kodeksa Zadarske nadbiskupije (Kero, P., 2015.): Libar braće svete Marije
BibliografijaPopis glagoljskih kodeksa Zadarske nadbiskupije / Pavao Kero. Zadar, 2015. Str. 80.
Lokacija originala/reprodukcijeArhiv Zadarske nadbiskupije.
Signatura originalaArhiv Zadarske nadbiskupije.
Uvjeti pristupa, korištenja i reprodukcijeIzvornik dostupan uz prethodnu najavu. Elektronička inačica dostupna za osobnu uporabu i istraživački rad. Reproduciranje zabranjeno. Izrada digitalnih reprodukcija na zahtjev.
Napomena o reprodukcijiDigitalizirano u sklopu projekta "Digitalizacija, bibliografska obrada i istraživanje tekstova zadarsko-šibenskog područja iz razdoblja do kraja 19. st. pisanih glagoljicom, bosančicom i latinicom", (Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Hrvatska i Vestigia institut za istraživanje rukopisa Sveučilišta u Grazu, Austrija). Digitalna reprodukcija primjerka koji se čuva u Arhivu zadarske nadbiskupije pod naslovom: Libar braće svete Marije. Oznaka u sklopu Projekta DIT_UNIZD - Pisana baština zadarskog i šibenskog područja: Sali_45.20
JurisdikcijaArhiv Zadarske nadbiskupije.
  
Sadrži vodeni znak Bik
Sadrži vodeni znak Sidro sa zvijezdom
Sadrži vodeni znak Slovo U
rrep