NaslovLibar lašov crkve svete Marije
MjestoSali
ProizvođačŽupni ured Sali
Zemlja izdavanjaHrvatska
Opsegii + 140 + ii str.
Dimenzije373 x 140 mm
Materijal uvezakoža
Vrsta medijapapir, općenito
SadržajPrva je bilješka iz 1658. godine. Sadržaj: popis laši, tj. ostavština župniku i kapelanu Župe Sv. Marije u Salima i to u kućama, najmovima, maslinama, vinogradima; različite zamjene zemalja i sl. Pri kraju su prijepisi 26 oporuka.
OrganizacijaRukopis je dio zbirke glagoljskih kodeksa Zadarske nadbiskupije koju je prikupio don Pavao Kero. U zbirci se nalaze glagoljski rukopisi, uglavnom arhivsko gradivo, pronađeni u župama Zadarske nadbiskupije.
ProvenijencijaVlasništvo Župnog ureda u Salima. Sada u Arhivu Zadarske nadbiskupije.
Napomena o srodnim naslovimaOznaka u sklopu projekta digitalizacije Sali_45.18.
Napomena o opisivanom primjerkuČesto se kao mjera spominje čaša, koju kao takvu nalazimo ovdje sve do početka XIX. st. Jedna čaša ‒ 4 oke.
PismoKolacija: I4, II15, III8, IV16, V20, VI11. Kurzivna glagoljica; rukopis čitljiv. Latinicom i hrvatskim jezikom pisane su str. 56–58 i 78, a talijanskim jezikom str. 121 i 134. Zapisi nisu unošeni redom; neke su stranice tek djelomično ispisane. Rubovi neznatno izgrizeni. Neke su stranice nečitljive zbog vlage ili stoga što je tinta izblijedjela.
Očuvanost primjerka – knjižni blokrestauriran
Očuvanost primjerka - uvezrestauriran
Prijašnji vlasnikŽupni ured Sali
NapomenaOriginal.
NapomenaNaslov u Popisu glagoljskih kodeksa Zadarske nadbiskupije (Kero, P., 2015.): Libar lašov crkve Svete Marije.
NapomenaPisari: svećenici u Salima.
NapomenaKonzervirano, restaurirao i uvezano.
BibliografijaNavedeno u: Popis glagoljskih kodeksa Zadarske nadbiskupije / Pavao Kero. Zadar, 2015. Str. 79.
Lokacija originala/reprodukcijeArhiv Zadarske nadbiskupije. Stalna izložba crkvene umjetnosti. Vlasništvo Župnog ureda Sali.
Signatura originalaArhiv Zadarske nadbiskupije.
Uvjeti pristupa, korištenja i reprodukcijeIzvornik dostupan uz prethodnu najavu. Elektronička inačica dostupna za osobnu uporabu i istraživački rad. Reproduciranje zabranjeno. Izrada digitalnih reprodukcija na zahtjev.
Napomena o reprodukcijiDigitalizirano u sklopu projekta "Digitalizacija, bibliografska obrada i istraživanje tekstova zadarsko-šibenskog područja iz razdoblja do kraja 19. st. pisanih glagoljicom, bosančicom i latinicom", (Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Hrvatska i Vestigia institut za istraživanje rukopisa Sveučilišta u Grazu, Austrija). Digitalna reprodukcija primjerka koji se čuva u Arhivu zadarske nadbiskupije pod naslovom: Libar lašov crkve Svete Marije. Oznaka u sklopu Projekta DIT_UNIZD - Pisana baština zadarskog i šibenskog područja: Sali_45.18.
JurisdikcijaArhiv Zadarske nadbiskupije.
  
Sadrži vodeni znak Sunce
Sadrži vodeni znak Trolist sa slovom A i brojem 3
rrep