NaslovMadrikula Braće zmorašnjeg kraja 1658. - 1791.
Raspon godina zbirke1658. - 1791.
MjestoSali
SkriptorijŽupni ured Sali
(Raspon) godina1658. - 1791.
Broj stranica64 str.
Dimenzije230 x 166 mm
Materijal uvezakoža
Vrsta medijapapir, općenito
OrganizacijaRukopis je dio zbirke glagoljskih kodeksa Zadarske nadbiskupije koju je prikupio don Pavao Kero. U zbirci se nalaze glagoljski rukopisi, uglavnom arhivsko gradivo, pronađeni u župama Zadarske nadbiskupije.
Kôd za namjenuodrasla, ozbiljna
Signatura originalaArhiv Zadarske nadbiskupije. Signatura: HR-AZDN-13: Bratovštine.
Prijašnji vlasnikŽupni ured Sali
Oblik/žanr i/ili materijalna obilježja kao predmetna odrednicaMadrikula bratovštine
Pristupnica prema mjestu i datumu izdavanja, izvedbe itd.Sali
NapomenaOriginal.
NapomenaNaslov u Popisu glagoljskih kodeksa Zadarske nadbiskupije (Kero, P., 2015.): Glagoljska madrikula Braće zmorašnjeg kraja 1658. - 1791.
PismoPaginacija kodeksa je izvršena glagoljskim slovima (1 - 100), koja se nalaze u gornjem desnom uglu. Izrezani su mnogi listovi, pa danas prema novoj paginaciji imamo samo 64 stranice, od kojih su prazne: 6, 7, 8, 38, 40 - 43, 46 - 48. Kurzivna glagoljica. Čitljiva.
Očuvanost primjerka – knjižni blokrestauriran
Očuvanost primjerka - uvezrestauriran
Napomena o srodnim naslovimaOznaka u sklopu projekta digitalizacije Sali_45.16.
Napomena o opisivanom primjerkuMadrikula je važan izvor za upoznavanje povijesti mjesta Sali. Na stražnjim koricama ostatak pergamene.
ProvenijencijaDoneseno iz Župnog ureda Kali u Arhiv Zadarske nadbiskupije.
NapomenaMadrikula je bila gotovo uništena, a njen ostatak je restauriran i uvezan. Konzervirano, restaurirao i uvezano.
BibliografijaNavedeno u: Popis glagoljskih kodeksa Zadarske nadbiskupije / Pavao Kero. Zadar, 2015. Str. 77.
Napomena o reprodukcijiDigitalizirano u sklopu projekta "Digitalizacija, bibliografska obrada i istraživanje tekstova zadarsko-šibenskog područja iz razdoblja do kraja 19. st. pisanih glagoljicom, bosančicom i latinicom", (Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Hrvatska i Vestigia institut za istraživanje rukopisa Sveučilišta u Grazu, Austrija). Digitalna reprodukcija primjerka koji se čuva u Arhivu zadarske nadbiskupije pod signaturom: HR-DAZD-13: Bratovšine, Madrikula Braće zmorašnjeg kraja 1658. - 1791. Oznaka u sklopu Projekta DIT_UNIZD - Pisana baština zadarskog i šibenskog područja: Sali_45.16.
SadržajNa str. 3 (nova paginacija) piše: "1680 na 27 miseca decembra kada učiniše dogovor meju sobom sva braća u zmorašnim kraju." Na str. 26 (nova paginacija) nalazi se tekst kratkog ugovora obitelji Petricioli: "Sale na 8 decembra 1775 kada mi braća zmorasnne kolede primismo 50: 11 soldini 40 od sjor Valentina Petricioli na konat Ive Matula s kojimi ostahu lecencija: na 2 stupa maslin koja podniga ša z juga čerkve na didini, i ostahu skuli sv. Antona kako se vidi na karti 28, a šada dasmo rečeni pineži istomu Ivanu Matulu i Mihi nnegovu sinu i podniga se za iste jaspre u Starini jedan vertlić s jednim stupon maslin a to orkula pod Masnića. Bihu na tomu svidoci Agustin Boddanov, Miha Mužina, Ivan Finka. Pisah ja Valentin Petricioli."
Lokacija originala/reprodukcijeArhiv Zadarske nadbiskupije. Stalna izložba crkvene umjetnosti. Vlasništvo Župnog ureda Sali.
Zemlja izdavanjaHrvatska
Uvjeti pristupa, korištenja i reprodukcijeIzvornik dostupan uz prethodnu najavu. Elektronička inačica dostupna za osobnu uporabu i istraživački rad. Reproduciranje zabranjeno. Izrada digitalnih reprodukcija na zahtjev.
JurisdikcijaArhiv Zadarske nadbiskupije.
  
Sadrži vodeni znak Tri polumjeseca
Sadrži vodeni znak Dva broja 8
rrep